Reference bijeenkomst Fronter

Na een jaartje blogloos te zijn is het goed om weer te delen via CGO werkt.
1) er zijn heel wat collegae die me aanspreken.
2) er zijn veel ontwikkelingen geweest waar de gemiddelde lezer niets van af weet.
3) vandaag in Berlijn naast Wilfred Rubens kriebelt het wel weer een beetje.
Op de weblog van Wilfred is een impressie van deze bijeenkomst aan te treffen.

Verder is er dit jaar vanuit ROC Eindhoven een delegatie die de on-line Educa bezoekt.
Ze willen graag CGO werkt als informatiemedium gebruiken.
Wie ben ik dan om te zeggen dat dit niet mag.
Prima. Gaan we dus gewoon doen!

Vandaag was er de referentiebijeenkomst Fronter voor de sector Higher Education.
Mijn steun en toeverlaat Bridget heeft een verslag gemaakt die voor het thuisfront van ROC Eindhoven heel wat info oplevert.
Hieronder tref je haar inhoudelijk goed verslag aan. 
Voor onbekenden met het pakket kan het een en ander wellicht kryptisch overkomen.

 Na een inleiding van Dag Torp (manager look & feel), een voorstelrondje en direct via Harald Gjervik (product manager) to business.

Overzicht van de nieuwe functionaliteiten
Prioriteit is de laatste jaren niet op hoger of middelbaar onderwijs geweest.
Veelal worden functionaliteiten ergens voor gemaakt maar worden voor andere creatieve zaken ingezet. Probleem ontstaat als er voor de originele functionaliteiten een fix gemaakt moet worden , daarbij  kan de  gekozen creatieve toepassing om zeep geholpen worden.

In de komende tijd worden haast niet gebruikte functionaliteiten uit het programma gesloopt.
Overlap zal drastisch afnemen, De hand-in (digitaal inleveren) wordt gerecodeerd dit geld ook voor de toetsmodule. Tevens zal de look and feel van het pakket aangepakt worden. Dit staat dan ook niet ter discussie.

Release letter 92
Functionaliteit  entrance hall is er om voor jonge gebruikers de navigatie eenvoudiger te maken: nl. visueel. Is ook te gebruiken voor óudere studenten’die visueel ingesteld zijn.Visual mail: Plaatjes worden groot direct zichtbaar met de mail meegestuurd. Men gebruikt dit ipv de gebruikelijke tekst! Eenvoudige en basale communicatie.

Grading systematiek. Onder de  tools absence module ondergebracht,. Cijfers, letters e.d. kunnen opgenomen worden. Bij testen kan er uit deze opties gekozen worden. Vrije tekst worden dan vervangen door deze ‘cijfers’ ook kan er een weging aan gehangen worden. 

Binnen de ontwikkelen toetsmodule is het mogelijk dat: op testniveau kunnen docenten zelf een waardering invoeren en gebruiken voor één test. (In het begin wordt dit in de resultatenmatrix ondergebracht.) Release datum medio april 2010.

Goal module (leerdoelen) VERSIE 10.1  Is nu nog een een testversie. Werkt nog niet optimaal. Bugs e.d. doorgeven aan Fronter om in de volgende versie op te nemen! Is low profile uitgebracht! Is bedoeld om door een administrator ingevoerd te worden. Op beheer niveau kan een doel ingevoerd worden. Vervolgens kunnen deze aangevuld worden met de specifieke doelen vanuit de school.Sterker nog  Dezelfde doelen kunnen dus in verschillende scholen met verschillende info gevuld worden.

Ruimte kopiëren zal in een volgende versie aangepast worden. Men is blij met de functie maar deze is niet optimaal.

ILP zal meer gaan inhouden dan een individueel leerplan. Release in januari 2010!
 Het printen van een ILP formulier wordt opgenomen vanuit ILP. Andere formulieren worden als kleine aanpassingen meegenomen. De layout zal door Fronter bepaald worden..

Nieuwe scorm functionaliteit zal in Jan 2010 vrijgegeven worden.! De manier waarop Icodeon e.e.a. afspeelt  is erg verbeterd.

Wachtwoord ondersteuning met behulp van een SMS. Als men het wachtwoord vergeten is kan Fronter een eenmalig wachtwoord versturen zonder bv een verbinding met de LDAP te verbreken!

Inlevermappen. Medio Mei 2010 beschikbaar. (waarschijnlijk!)
Is vooral voor de docenten bedoeld! Moet het werk van docenten eenvoudiger maken. Nakijken moet voordelen opleveren. Nieuwe functionaliteit bediscussiëren op mogelijke omissies. Fronter heeft de meest gebruikte manieren van inleveren hierin opgenomen. Veel instellingen vraagt om een eenvoudige opzet voor de eindgebruiker. Er zijn diverse  functies. Normale inlevermap, anonieme inlevermap, niet digitale inlevermap (knippen bij een kappersopleiding, e.d.) en peer review.

Beoordelen kan voor meerdere studenten tegelijkertijd. Aanvinken en gelijktijdig het zelfde commentaar of resultaat intoetsen.  (In de toekomst wordt ook spraakgestuurde beoordelingen bekeken). Plagiaatcontrole is ook opgenomen.

Peer review regelt welke groep een andere groep beoordeeld, (kan zelf groepen samenstellen). Zonder dat er onderling 2 groepen elkaar beoordelen en de beoordeling van de andere laten afhangen.

Toetsen : wordt herzien maar zal nooit in de zomer van 2010 gereleased kunnen worden. Een eerste versie wordt vrijgegeven terwijl de oude testtool nog beschikbaar blijft. Als de hele testtool vrijgegeven wordt zal de oude testtool uit het pakket gehaald worden.

Nieuwe tools,
Men zal meer software via een open API kunnen gaan gebruiken in de toekomst.

Functionaliteit Wiki is in samenwerking met Universiteit van Wenen ontwikkeld. De mediawiki zal in het reguliere pakket opgenomen worden. Er wordt alleen een verbinding met de applicatie mediawiki gemaakt vanuit Fronter. In de ruimte kun je een wiki toevoegen. (Moet je wel rechten hebben om een wiki toe te voegen. Wordt tevens met behulp van een password afgeschermd.)

Course management. Is er belangstelling om cursussen op termijn online aanbieden? Nu nog niet maar in de toekomst wellicht wel. Commercie en onderwijs gaan steeds meer hand in hand. Oftewel voor ons ROC van belang.

Performance project heeft afgelopen tijd bij Fronter aandacht gehad. Er is veel vermoedelijk overbodige data in opslag waar niemand wat mee doet.  Men doet suggesties voor het opruimen van deze oude data. Fronter heeft data van wie wanneer op welk document heeft geopend. Dit kan zelfs tot 7 of 8 jaar terug opgehaald worden. Moet dit soort informatie zo lang bewaard blijven? Dat neemt erg veel serverruimte in beslag. De agenda van 6 jaar geleden is nog opgeslagen. Afspraken die langer dan 18 maanden geleden gemaakt zijn? Of nog langer geleden b.v. 24mnd. Dit zullen minimale waarden zijn. De optie zal door de beheerder op een andere tijd gezet kunnen worden maar niet korter dan de default.
Flags. (vlaggetjes) die langer dan 18 mnd niet bekeken zijn verwijderen.
Ruimtebezoek ook langer dan 18mnd geleden bezocht. Bezoek statistieken ouder dan 18 maanden verwijderen.

Fronter 92 is de laatste versie op de ‘oude’ manier van programmeren. De volgende versie die gemaakt wordt zal Fronter Y gaan heten. Hierin worden andere beheerrechten en een andere beheerstructuur opgenomen. Hierin zit ook de zgn cloud, hand-in en toetsmodule.
Hetzelfde ‘gereedschap’ zal voor meer/ andere functionaliteiten gebruikt gaan worden. Vb. homepage, startpagina, nieuws. Stickies/mail

Road map Fronter.  (voor 2010)

De komende tijd, half jaar, zal Fronter Y verder ontwikkeld worden en medio juni 2010 verspreid worden.

 De look and feel is nog in ontwikkeling.
De release zal hiervan met veel tamtam verschijnen.
De nieuwe interface zal tabbladen bevatten.
Zo ook nieuwe navigatie, nieuwe kleuren en lijnen.
De agenda wordt niet aangepast net zomin formulieren.
Kleine aanpassingen in end-of year functionaliteiten.

De nieuwe componenten in Fronter Y krijgen een drag and drop fuctie voor met tekst en plaatjes en in de toetsmodule.  Eerst zullen aanpassingen gedaan worden op de laag bvan de eindgebruikers. Prioriteit ligt bij Fronter niet bij de supervisors/administrators omdat het er maar enkele duizenden zijn tegenover enkele miljoenen eindgebruikers.

Vanuit de nederlandse MBO gebruikersgroep Fronter is er een presentatie geweest. Deze is hieronder aan te treffen.

Op naar een vernieuwd Fronter. We gaan het meemaken.

zp8497586rq

Reacties

Reference bijeenkomst Fronter — 1 reactie