Woensdagochtend, half negen, 75 pubers stuiteren de leertuin op Sterrenlaan 6 binnen. Op het lesrooster van de tweedejaars studenten staat twee en een half uur webshop. Nadat alle studenten welkom geheten zijn, gaan de tweedejaars studenten in tweetallen aan de slag. Docenten zitten tussen de studenten en helpen waar nodig. Nu, na een half jaar, kunnen we zeggen dat didactische werkvormen en het bijbehorend interactief lesmateriaal prima voldoen.
Onderwijsinhoud webshoponderwijs
Vorig jaar hebben we op de opleiding Ondernemer Retail de eerst stappen gezet met het webshop-onderwijs. Het klinkt eenvoudig, levensecht onderwijs. Studenten runnen een heuse webshop en leren daarmee omzet te maken. Net als de ondernemer die geld moet verdienen aan het exploiteren van zijn online shop. In de dagelijkse praktijk een niet zo makkelijk over te brengen verhaal. De in Nederland meest gebruikte software om de shop mee in te richten is het complexe Magento. Om de vindbaarheid van een shop voor Google te optimaliseren gebruiken we het online pakket Lipperhey. Dat is Engelstalig en lastig te doorgronden. Lipperhey toetst een scala aan onderwerpen van een webshop. Vervolgens komen daar meer of minder bevindingen uit. Vervolgens lossen onze studenten die op. Lastig, minder lastig, meer en minder. De ene groep studenten werkt daar dan ook wat sneller doorheen dan de andere.
Gekozen didaktiek
Binnen het webshoponderwijs hebben we gekozen voor “sociaal leren in een formele setting”. In koppels van twee doorlopen ze de opdrachten en werken ze aan “hun” webshop. Korte mondelinge instructies aangevuld met “hoe doe je dat” video’s en toetsen zijn online beschikbaar. De nieuwe opgedane kennis wordt direct in de dagelijkse praktijk van de eigen shop toegepast. Daarnaast krijgen alle studenten via WhatsApp een dagplanning van de in die week ingeplande activiteiten en klassikale instructies. Alles beschikbaar just in time.
Interactief lesmateriaal / e-learning met Xerte
Het lesmateriaal wat we gebruiken bij webshoples wordt gemaakt we met het gratis Nederlandstalig online pakket Xerte. Met Xerte kan je zonder enige kennis van HTML of XML aan de slag om een interactief leerpad te bouwen. In dit leerpad is het tevens mogelijk om diverse social media op te nemen. Het is een vrij eenvoudig pakket, dat zich een heel eind vanzelf wijst. Het pakket is in gebruik bij diverse roc’s en scholen voor hoger onderwijs. Het is tevens geschikt om lesmateriaal te maken voor leerlingen/cursisten met leerstoornissen.
Waarom zetten we voor ons webshoponderwijs e-learning in?
- Uitleg van complexe materie via audio- en videofragmenten
- Interactief leren
- Online/op afstand leren
- Meer zelfwerkzaamheid
- Minder belasting van docent
Kennismaken met Xerte voor Summa medewerkers
Op 20 februari was er een eerste praktische kennismakingssessie voor een twintigtal medewerkers. Zij hebben de eerste stappen gezet om bestaand lesmateriaal interactief te maken.
Op 11 april, bij de Social Mediaclub, kon iedereen die dit wilde kennismaken met Xerte.
Gelijk aan onze studenten stond er dan voor medewerkers een online module ter beschikking waarmee ieder zichzelf kon scholen om eenvoudig eigen interactieve lesstof te maken.
Bericht hierover volgt!