Uh …. wat is mijn wachtwoord?

De zwakste schakel in de beveiliging van computers is de beveiliging door middel van wachtwoorden.
Wachtwoorden dien je te wijzigen en worden daardoor vergeten. De gemiddelde leeftijd in het onderwijs doet daar ook geen goed aan.
Je krijgt wel eens neiging om ze op een briefje onder het toetsenbord te verstoppen. Overigens is het grootste probleem met wachtwoorden, dat er te slordig mee omgesprongen wordt.

Binnen de kerngroep Fronter van ROC Eindhoven is dit punt aan de orde gesteld. Op korte termijn zullen alle medewerkers van het ROC de verplichting krijgen om hun wachtwoord te wijzigen.
Vanuit de kerngroep zullen adviezen uitgaan over het correct gebruik van wachtwoorden. 
Tevens tref je op onderstaande website nuttige informatie aan  Wat is nu een veilig wachtwoord?   

Landelijk komt er langzamerhand ook meer aandacht voor cybercrime. Het onderzoek “the ethical hack” uitgevoerd vanuit Kennisnet en het filmpje “What te h@ck” spreken boekdelen. Bekijk: What te h@ck  

In het onderwijs is er weinig twijfel over de noodzaak en inzet van een webbased ondersteuning.
Anytime, anyplace and anywhere onderwijs maar als het op beveiliging aankomt dan liefst zonder any risk!


Reacties

Uh …. wat is mijn wachtwoord? — 3 reacties

  1. Het kan ook zijn dat een dienst ICT dwingend oplegt dat je eenmaal per 43 dagen je wachtwoord wijzigd, 7 tekens waarvan 1 cijfer, 1 hoofletter en 1 leesteken en het mag in de verste verte niet lijken op het vorige wachtwoord. Dan heb je ook nog eens 5 verschillende inlogs, mail, netwerk, applicaties…..we kunnen het ook te moeilijk maken om een wachtwoord te onthouden. ….oplossing. wat dacht je van muismatten ruilen.

  2. Ik gebruik zelf het programma Keepass vanaf mijn usb-stick. Hoef ik nog maar één wachtwoord te onthouden, nl. dat om Keepass te kunnen openen. Alle andere wachtwoorden kun je dan zo moeilijk maken als je wilt. Je kunt deze wachtwoorden ook random door Keepass laten genereren.

    Alleen om je usb-stick te kunnen gebruiken moet je wel kunnen inloggen op het schoolnetwerk. Dus dat wachtwoord moet je ook kunnen onthouden.

    Overigens als de netwerk-meldingen wat dwingender zouden zijn voorkom je ook een hoop problemen. Ik bedoel i.p.v. een pop-up met “Wil je nu je wachtwoord wijzigen?” een melding “Je moet nu je wachtwoord wijzigen”. Vooral wanneer men toch niet echt de keus heeft!

  3. Pingback: Minder wachtwoorden. « CGO werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.