Open leermiddelen – Arrangeren
In 2008 heeft de Onderwijsraad in het rapport ‘Open Leermiddelen’ de Tweede Kamer aangeraden open leermiddelen in te zetten in het onderwijs. Deze rechtenvrije materialen zouden bovendien naar eigen inzicht door leraren bewerkt en geordend kunnen worden. Dit ordenen (ook wel arrangeren genoemd) zou leraren in staat stellen om snel nieuwe lesprogramma’s uit bestaand leermateriaal samen te stellen. De rol ‘Arrangeur’ zou wellicht een taak kunnen zijn voor een ervaren docent.
Er zijn momenteel een aantal plekken op internet waar je arrangementen kunt maken, zoals Contentcorner en Wikiwijs. ROC Eindhoven heeft een ROC-brede licentie voor Wimba-Create, een plug-in voor msWord, waarmee je ook locaal op je computer arrangementen kunt maken. Deze arrangementen kun je eenvoudig metadateren en vervolgens in Fronter of een repository zoals TSS of Wikiwijs plaatsen.
Wikiwijs In 2009 kwam minister Plasterk met het idee voor Wikiwijs: een plek op internet waar docenten digitaal lesmateriaal konden delen. Een plan was er nog niet en de eerste berichten waren verwarrend. Wikiwijs suggereert het gebruik van een Wiki, en een Wiki is niet bijzonder geschikt voor het uitwisselen van lesmateriaal. Toen de plannen op tafel kwamen bleek Wikiwijs toch meer op een repository te lijken. Kennisnet en de Open Universiteit zijn er bij betrokken.
De stand van zaken april 2010
- Fronter, onze huidige ELO bevat per school of sector een wisselende hoeveelheid digitale content. Deze content is voor andere scholen (nog) niet toegankelijk. Delen tussen scholen is voor ROC Eindhoven nog niet gangbaar.
- Het CvB heeft recent vastgesteld dat er volgend schooljaar voor taal en rekenen ROC breed slechts een beperkt aantal methodes beschikbaar zullen zijn. Deze methodes kunnen vanuit Fronter voor alle scholen centraal worden ondersteund vanuit gemeenschappelijke taal-, reken- en LLB-ruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn.
- Vrije Internetbronnen zijn via snelkoppelingen vanuit Fronter snel toegankelijk voor studenten en medewerkers
- Fronter wordt gekoppeld aan Edurep. Het is dan vanuit Fronter mogelijk om via Edurep direct te zoeken in bronnen met digitaal lesmateriaal.
- Als dit wachtwoord-beveiligde bronnen zijn, zorgt Entree voor de accountgegevens. Voor gebruikers blijft dit volledig transparant.
- Edurep zoekt naar digitaal lesmateriaal in een groot aantal bronnen of ‘Collecties’. Edurep zoekt ook in Wikiwijs (7) en Davindi of SamenZoeken (8), die op hun beurt ook weer in (een deel van) de bestaande collecties zoeken.
Voordelen Wikiwijs
Het lijkt er wellicht op dat Edurep, Davindi en Samenzoeken in dezelfde bak vissen. Dat is echter maar gedeeltelijk waar. Alle repositories hebben hun eigen collecties. De overheidssteun voor Wikiwijs zorgt er voor dat nieuwe collecties aan de bestaande worden toegevoegd. Verder wordt de metadatering van bestaande collecties momenteel verbeterd.
De toekomst
De techniek is er klaar voor. Het hangt nu van de docenten af of ze de voordelen van kennisdelen en samenwerken inzien, of dat ieder op zijn eigen eiland door blijft gaan….