Actuele ontwikkelingen
De presentatoren Dennis van der Helm (Kennisnet) en Jan Lugterink (Open Universiteit) verzorgden hun workshop op donderdag 19 januari van 13:45-14:30. Dennis trapt af met een scala aan actuele ontwikkelingen. De implementatie van Wikiwijs zal meer een sectorale benadering gaan kennen. Om het MBO te betrekken bij de ontwikkelingen is een MBO kamer Wikiwijs ingesteld. Voorzitter van deze kamer is Frida Hengeveld. Verder is een van de problemen van de implementatie het delen van lesmateriaal met andere instellingen.
Arrangeren en exporteren
Jan toont vervolgens op welke wijze je een basisarrangement in Wikiwijs maakt en hoe deze wordt “uitgeserveerd”. Dit basis arrangement is weer te hergebruiken met andere leerobjecten. Op de vraag of het exporteren in scormformaat op termijn beschikbaar zal worden wordt een notitie gemaakt en zal dit intern besproken worden. Het scormformaat is een generiek formaat wat in te lezen is in een ELO. Tijdens het afspelen van een scormpakket is het bijhouden van studievoortgang mogelijk. Dit lukt niet met de op dit moment beschikbare hyperlinks. Tevens wordt op basis van de laatste release een verbeterde zoekfunctie getoond. Wikiwijs komt over als een transparante mooi verzorgde applicatie waar steeds meer functionaliteit in ondergebracht wordt.
Positief kritisch.
In de discussie die volgt worden diverse positief kritische vragen gesteld:
- Hoe is het versie beheer ingeregeld; hoe is het gesteld met functioneel beheer?
- Hoe zie ik op termijn als wiskundedocent welk van de honderden leerobjecten rondom de stelling van pyhagoras het best is?
Momenteel is het mogelijk om de kwaliteit van de leerinhoud met sterren te classificeren. In de wandelgangen was na de discussie nog niet alle twijfel weggenomen. Enkele aanwezigen spraken over een aanvullende omgeving voor digitaal lesmateriaal. Hopelijk nemen aanpassingen in de nabije toekomst alle twijfel weg.