In november 2015 hebben twee Lapse dames Outi Pelttari en Raija Paasimaa, mijn les webshop bezocht. Beide zijn docent op het Ammatiopisto Lappia, vocational college, afdeling Business & Finance in Finland. Ze waren op werkbezoek in Nederland. Toen ze zagen hoe het webshop-onderwijs verliep kreeg ik de vraag:” Why don’t you come and see how we do this in Finland?” Ik antwoordde: “Yes, that might be nice” Tja, zo is het gekomen.
Apart
Afgelopen woensdag vlogen Peter Ketelaars en ondergetekende met Finnair 3000 km noordwaarts. We eindigden in een erg leeg gebied net een 120-tal km onder de poolcirkel. Na een hartelijke ontvangst gingen alle heren met een biertje de sauna in. Aan het einde van de sessie diende je jezelf met berkentwijgen te meppen. Aansluitend was het haren wassen en afspoelen met een bak warm water. Het eten stond vervolgens voor ons klaar. Gerookte kopvoorn, aardappels met botersaus en gekookte wortels. De andere niet alledaagse gewaarwording was de eeuwige zon gedurende de nacht. Om half twee ‘s nachts is het wat schemerig. Toen ik wakker werd rond 4.00 uur stond de zon al weer vol op het slaapkamerraam.Meeloopdag
De volgende dag stond er een meeloopdag met Marko Mehtälä op het programma. Marko is een van de coördinatoren en docentondersteuner op gebied van e-learning. Hij is verbonden aan de Lappia University of applied sciences./ Vocational school (MBO). (11.000 studenten) Hij is oud student en rolde deze baan in. Door de inzet van e-learning, als aanvulling op de reguliere lessen, werd vsv met ca.5 % teruggedrongen. Docenten kregen voor het eerst tools om studentactiviteit te meten. Samen met een presentieoverzicht prima om studenten te monitoren. Het jaarlijks aantal studenten wat over een looptijd van drie jaar niet afhaakte werd verkapitaliseert naar medewerkers op gebied van e-learning ondersteuning. Het team kent momenteel een achttal medewerkers.Docentenscholing
Het team van Marko verzorgt op aanvraag docentenscholing. Momenteel is dat veel op gebied van multimedia/ film. Docenten hebben gekozen voor Google apps om lesmateriaal te maken. Video wordt opgeslagen op YouTube en met verborgen hyperlinks. Veel instructiemateriaal wordt gemaakt met google hangouts on air. Docenten kunnen direct een verbinding maken met YouTube om hun films op te slaan. Docenten werken met elektronische leeromgevingen Moodle en I-Link. ICT-ondersteuning is beschikbaar op aanvraag van docenten. Het onderwijs wat zij verzorgen is bepalend, veiligheid, standaarden en technische eisen komen op een tweede plaats.
De inrichting van Moodle is vrij sober. Men hanteert het motto: weinig fratsen dat scheelt. Diverse uitgangspunten en tools zijn aansluitend besproken en bekeken. Ik voelde me als een vis in het water.
Een dag later
De volgende ochtend stond een bezoek aan de Vocational school op het programma. Twee lectoren en een teamverantwoordelijke van de afdeling Busines en ICT stonden ons te woord. De verantwoordelijke voor Internationalisering sloot bij het gesprek aan. Ontwikkelingen op gebied van tools en werkwijzen op IT vlak werden besproken. Ze waren drukdoende om een gratis tool genaamd “Trello” te onderzoeken op bruikbaarheid binnen hun projectonderwijs voor het MBO. In Lapland was men nieuwsgierig naar de opzet en aanpak rondom webshoponderwijs bij het Summa College. Mooi om te merken dat daar wereldwijd vraag naar is. Mogelijk komt er nog een Finse vraag op gebied van samenwerken. We wachten af. We werden aansluitend meegenomen door een docent op gebied van de inrichting van Moodle. Hij verzorgde lessen waarin hij studententeams leerde programmeren. Opvallend was dat hij klassen kende met een grootte van ongeveer 15 studenten.
Zaterdag visdag
Zaterdag werd een visdag op zalm. In de Tornioyoki rivier zwemmen zalmen stroomopwaarts om hun eieren af te zetten nabij de poolcirkel. In Lapland mag je die uitsluitend vangen met een handgedreven boot. Met een motorbootje de rivier op en dan dus roeien. Tijdens het roeien zal de zalm hopelijk het kunstaas pakken. Na 5 uur roeien en varen werd het dus supermarkt zalm. Als dank hebben we die avond voor onze gastvrouw gekookt. Een Finse hap met een Nederlands tintje. De maaltijd viel gelukkig erg goed in de smaak. Vandaag zijn we weer op reis; terug naar ons eigen kikkerlandje.
Morgen zijn we weer present op gebouw Sterrenlaan 6.
Nederland; we komen er weer aan.Rest me om Peter Ketelaars en alle andere collega’s die deze inhoudelijk mooie trip mogelijk gemaakt hebben “Dank” te zeggen.